Компетенетнісний підхід у роботі з обдарованими дітьми

13 березня 2017 року у приміщенні Косівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 з класами поглибленого вивчення англійської мови відбувся постійно діючий семінар вчителів інформатики, які працюють у загальноосвітніх закладах району І-ІІІ ступенів. У заході взяли участь 20 педагогів на чолі з методистом методичного кабінету відділу освіти райдержадміністрації Ігорем Дійчуком.

Тема семінару «Методи роботи з обдарованими дітьми у контексті компетентнісного підходу» була логічним продовженням заняття, проведеного з цією ж категорією вчителів у жовтні 2017 року.

Кожна дитина має певні здібності від народження, тому завдання педагога – виявити, навчити та виховати таку дитину. Вчитель повинен стимулювати мотивації розвитку здібностей, забезпечити кожній дитині рівні стартові можливості для реалізації інтересів; збільшення кількості дітей, які б займалися інтелектуальною та творчою діяльністю.

Як відомо, обдарованість – це ґрунт, на якому зростає талант, а за талантом іноді ховається геніальність, але без належних умов, без відповідної підтримки обдарована особистість не має можливості розвиватись. Молода людина не повинна тримати в собі свої здібності. Вони мають у щось втілюватись, сприяти розвитку науки, техніки й культури. Обдаровані особистості потрібні суспільству, але й суспільство потрібне їм для реалізації їхнього потенціалу.

Як показує аналіз освітньої практики, в організації роботи з обдарованими дітьми та молоддю ще мають місце суттєві недоліки.

Складна ситуація з пошуком, розвитком і підтримкою обдарованої молоді в нашій області обумовлена, насамперед, такими чинниками:

  • браком цільового фінансування системи роботи з обдарованою молоддю;
  • слабкою матеріально-технічною базою навчальних закладів;
  • недостатнім рівнем науково-методичного забезпечення.

Значна частина заходів, передбачених обласною і регіональними програмами “Обдаровані діти”, на жаль, залишилась нереалізованою або виконаною лише частково.

Після ознайомлення з теоретичною частиною питання, учасники заходу отримали можливість спробувати себе у ролі учасників ІІ етапу Всеукраїнської олімпіади з інформаційних технологій. Вчителі працювали над запропонованими завданнями за допомогою програм офісного пакету Microsoft Office (Word, PowerPoint, Excel, Access), впоравшись з якими педагоги змогли перевірити свої здобутки, скориставшись критеріями оцінювання олімпіадних робіт, розробленими обласним інститутом післядипломної освіти.

Підсумком семінару стало вироблення методичних рекомендацій відповідно до теми ПДС. Також методистом було запропоновано створити колективний блог, який міститиме завдання різних рівнів складності з інформатики та інформаційних технологій, а також розв’язки до них, що дасть можливість якіснішої підготовки обдарованих учнів до участі в олімпіадах з вищезгаданих предметів.

Вчителі інформатики вдячні дирекції Косівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 за сприяння навчанню педагогів та належне матеріально-технічне забезпечення проведення постійно діючого семінару.

Кiлькiсть переглядiв: 420

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.