Іван Франко – дух, наука, думка, воля

Безсмертному Каменяру присвячується

Кожна нація має постійні величини, що визначають її самодостатність і неповторний профіль у багатоликому світовому співтоваристві. Серед множини інших цю роль і місію в Україні доля поклала на Івана Франка, якому за рішенням ЮНЕСКО надано всесвітнього визнання.

Життєвий шлях Великого Каменяра – це епоха боротьби і праці. Йому довелось силою правди і світлом розуму самому відчиняти двері у великий світ.

Іван Франко — одна з найяскравіших постатей в українській історії. Прозаїк і драматург, поет і публіцист, економіст, учений-енциклопедист і крупний політик, перекладач, Іван Якович був і великим українцем, і достеменним європейцем, якого визнав сам Відень, канонізувавши на доктора філософії.

Він був ніжним ліриком і відважним бунтівником, витонченим літературним майстром і вченим-енциклопедистом, першим з українських письменників, який заробляв на хліб літературною працею, а помер у неймовірній бідності…

Доля народу, його думи, мрії і боротьба за краще майбутнє є провідними темами у творчості письменника. Його вірші «Каменярі», «Вічний революціонер» стали класикою за життя, зваблюючи композиторів своїм духом і ритмікою. Його п'єса «Украдене щастя» ось уже друге століття є окрасою репертуарів найкращих театрів України. Поема «Мойсей» своєю філософією захоплює тисячі дослідників: літературознавців, філософів, істориків.

Він брав найактивнішу участь у громадсько-політичному житті — причому на перших ролях ініціатора й організатора соціалістичного руху в Галичині.

Франкову академію пройшли всі його сучасники. Леся Українка називала Івана Франка «дорогим учителем», Марко Черемшина порівнював його з «великим астральним тілом, що гріє всю Україну, а світить далеко дальше».

Іван Франко у працях філософського та суспільно-політичного спрямування піднімав проблеми, актуальні не лише й не стільки для його часу, скільки для наступних поколінь українців, в успіх та щасливу долю яких він щиро вірив. «Народе мій, твоїм будущим душу я тривожу!» Ці слова Івана Франка стверджують його синівську любов до рідного українського народу, до святої батьківської землі, до рідної України.

Нинішній рік – рік ювілейний – 160 років від дня народження і, водночас,– скорботний – 100-річчя від дня смерті одного з найвидатніших письменників новітньої української літератури Івана Франка, який тісно пов’язаний з Косівщиною, нашим краєм. Цей мальовничий куточок Прикарпаття Великий Каменяр вперше відвідав у 1880 році, коли, зазнаючи переслідувань та тюремних ув'язнень, змушений був виїхати зі Львова на села Коломийського повіту.

1 березня 1880 року він приїхав у Коломию, звідки вирушив у с. Нижній Березів до свого знайомого вчителя Кирила Геника, у якого відпочивав близько двох місяців, набираючи сил після життєвих злигоднів та милуючись красою гірської природи і самобутніми звичаями місцевих жителів.

На честь славного ювілею Великого Каменяра організацію і проведення свята районного рівня було доручено Яблунівській та Нижньоберезівській школам. З великою відповідальністю поставилися до проведення цього дійства Оксана Михайлівна Заячук, учитель української мови і літератури, та Михайло Михайлович Струк, учитель музичного мистецтва Яблунівської ЗОШ І-ІІІ ст.

7 жовтня цього року в Будинку культури селища Яблунів учні місцевої школи (директор Клим’юк Михайло Миколайович) під керівництвом вище названих педагогів поставили святковий концерт, присвячений ювілею поета, перед початком якого слово мав Василь Юрійович Курищук, заслужений учитель України. Він презентував перевидання книги «О гарний ти, краю», присвяченої 160-річчю від дня народження І.Я.Франка»

У концерті також взяли активну участь учнівський танцювальний колектив Лючанської школи (керівник Палагнюк Петро Петрович), хор хлопчиків Нижньоберезівської школи (керівник Мілевська Дарія Степанівна), діалог Івана Франка і Ольги Рожкевич розіграли Ірина Кульчак і Микола Семанюк, учні 6 гімназійного класу Косівського НВК «Загальноосвітня школа І ступеня» імені Ігоря Пелипейка (учитель Сеняк Василина Миколаївна), читець з Баня-Березівської школи Максим Голинський, учень 9 класу (вчитель Томащук Оксана Юріївна), Василь Михайлюк, випускник Яблунівської школи, нині студент Коломийського педагогічного коледжу, вокальна чоловіча група Яблунівського БК «Дзвони Карпат» (керівник Михайло Струк),

До початку святкового концерту учні та педагоги навколишніх Березівських шкіл, Текучанської, Лючківської, Лючанської ЗОШ І-ІІ ст., Стопчатівської і Старокосівської ЗОШ І-ІІІ ст. та Уторопського НВО взяли активну участь в урочистій ході з Нижнього Березова до Яблунова, організованого Миколою Васкулом, депутатом районної ради, громадським активістом.

Кожен учасник урочистостей, присвячених 160-річчю від дня народження Івана Франка, ще раз переконався, що Великий Каменяр – це розум і серце нашого народу, це боротьба, мука і передчуття щасливого майбутнього України. Безмежна йому наша вдячність. Незгасима до нього любов. Слава йому на всі прийдешні віки. Учімося у Франка стати сином народу, «що вгору йде».

Оксана Ткачук, методист методкабінету
відділу освіти РДА

Кiлькiсть переглядiв: 453

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.