Методична практика на базі Косівського району

25 січня 2018 року на базі методичного кабінету відділу освіти Косівської райдержадміністрації відбулася методична практика слухачів курсів підвищення кваліфікації завідувачів та методистів районних (міських) методичних кабінетів (центрів), вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації. Тематичний виїзд на Косівщину відбувся під чітким керівництвом Алли Дутчак, методиста лабораторії управління та організації освіти, та Оксани Лесевич, завідувача Косівського РМК.

Науковий консультант педпрактики – Любов Шелемей, проректор Івано-Франківського ОІППО.

Колектив Косівського РМК висловлює подяку Роману Зуб'яку, ректору Івано-Франківського ОІППО, за те, що він довірив проведення заходу такого рівня на базі нашого методкабінету, що свідчить про визнання ним нашого професіоналізму. Дякуємо і сподіваємося на плідну співпрацю і надалі!

Мета заходу – ознайомитися із практикою упровадження інноваційних освітніх технологій в діяльність методичного кабінету.

Перед учасниками педпрактики поставлено ряд завдань, зокрема: повторити сутнісний зміст понять «інноваційний розвиток», «інноваційні технології», «ІКТ-компетентності»; визначити сучасні напрями упровадження інноваційних освітніх технологій в діяльність методичної служби; ознайомитися з моделлю упровадження інноваційних технологій в методичну роботу та освітній процес ЗЗСО; сформувати навички використання хмарних технологій в роботі методиста; ознайомитись з методикою використання активних та інтерактивних форм методичної роботи.

Серед форм роботи – інформаційно-аналітичне повідомлення, презентації досвіду роботи, воркшоп, групова робота, методичні консультації.

Перший етап виїзду – відвідини музею імені Ігоря Аполлоновича Пелипейка, який створений методистами Косівського методкабінету при Косівському навчально-виховному комплексі "Загальноосвітня школа І ступеня – гімназія – інтернат" (директор Віктор Барчук). Екскурсію провела Василина Сеняк, заслужений вчитель України, учитель української мови та літератури даного освітнього закладу. Чудова експозиція, визначні віхи життя Педагога з великої літери зацікавили слухачів курсів.

Також гості змогли помилуватися красою "містечка над Рибницею" із екскурсійним супроводом Олександри Сапріянчук, вчителя географії Косівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 з класами поглибленого вивчення англійської мови.

Основні заходи педпрактики відбувалися в стінах Косівської ЗОШ №1. Приїхавши сюди, "курсанти" отримали порцію позитиву від привітання, яке підготували здобувачі освіти цього закладу та Тетяна Слава, заступника директора з виховної роботи. Гості також отримали в подарунок сувої з цікавими і повчальними притчами, які підібрала Віталія Данилюк, методист Косівського РМК.

Інформаційно-методичний модуль заходу розпочала Галина Грималюк, директор Косівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1. Вона презентувала освітній заклад та ознайомила присутніх із коучинг-технологіями, які застосовує у роботі з педкадрами разом із Ніною Угорчук, заступником з навчально-виховної роботи. Керівник школи зацікавила слухачів цікавою вправою, яку часто використовує на засіданнях педагогічної ради.

Після презентації закладу освіти Оксана Лесевич проінформувала гостей про організацію роботи методичного кабінету відділу освіти Косівської РДА в рамках реалізації Закону України «Про освіту» та концепції «Нова українська школа». Також Оксана Дмитрівна презентувала модель методичного сервісного центру, розроблену колективом Косівського РМК відповідно до нових нормативних документів.

Наступний етап педагогічної практики – доповідь "Упровадження хмарно-орієнтованих сервісів у методичну роботу", з якою виступив Ігор Дійчук, методист Косівського РМК. Слухачі курсів почули інформацію про те, як можна використати сучасні технології у методичній роботі.

Дуже інформативним був спільний виступ Вікторії Шнайдер та Оксани Ткачук, методистів Косівського РМК про інформаційні паспорти навчальних тем, як засіб інформаційного забезпечення Нової української школи. Доповідь, доповнена презентацією друкованих робіт вчителів Косівщини у науково-інформаційному та бібліографічному журналі "Шкільний бібліотечно-інформаційний центр", настільки зацікавила слухачів, що вони з ентузіазмом спробували скласти план інформаційних паспортів методичних тем.

Практичний модуль педагогічної практики – воркшоп "Лідерство і керівництво", запропонований Світланою Цикаляк та Вікторією Шнайдер, методистами Косівського РМК. Учасники заходу дізналися про основні відмінності між лідерами та керівниками, визначили риси справжнього керівника-лідера та керівника-нелідера, взявши участь у різноманітних вправах. На закінчення воркшопу гостям запропоновано короткометражний мультфільм про те, що задля досягнення мети часто потрібно шукати компроміс і досягати консенсусу, що і є звичками лідера.

Після активних форм роботи, слухачі курсів насолодилися літературно-музичною композицією «Різдвяно-новорічний калейдоскоп» у виконанні учнів 11 класу Косівської ЗОШ №1 під чітким керівництвом Богдани Цьолковської, їх класного керівника, вчителя зарубіжної літератури та польської мови.

На такій позитивній ноті й завершився тематичний виїзд слухачів курсів підвищення кваліфікації до Косівського районного методичного кабінету.

Галерея "Методична практика"

Колектив методичного кабінету відділу освіти Косівської РДА висловлює вдячність дирекції Косівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 з класами поглибленого вивчення англійської мови Галині Грималюк, Ніні Угорчук, Тетяні Славі, вчителям цього закладу Олександрі Сапріянчук, Богдані Цьолковській, директору Косівського НВК "ЗОШ І ст. – гімназія – інтернат" Віктору Барчуку та вчителю цього закладу Василині Сеняк, за сприяння та неоціненну допомогу у проведенні педпрактики!

Кiлькiсть переглядiв: 561

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.