Повернутися до звичайного режиму

Демократичне врядування в закладах освіти в умовах освітніх змін

Методичний кабінет відділу освіти Косівської РДА (завідувач О.Лесевич) виступив ініціатором постійної співпраці з провідними науковими установами та вищими навчальними закладами України з питань освітнього менеджменту в умовах реформування галузі та реалізації нової нормативно-правової бази. Упродовж трьох останніх років уже пройшли планові методичні мости, вебінари, тренінги, семінари-практикуми для директорів та заступників директорів з навчально-виховної роботи закладів загальної середньої освіти району спільно з ученими та педагогами-практиками з Рівного, Києва, Івано-Франківська.

15 листопада 2017 року на базі Рожнівського НВК «Гуцульщина» ім. Ф.Погребенника НаУКМА (директор О.Радиш) у тісній співпраці Івано-Франківського ОІППО (ректор Р.Зуб’як) та методичного кабінету відділу освіти Косівської РДА організовано та проведено черговий постійно діючий семінар директорів закладів загальної середньої освіти на актуальну тему «Демократичне врядування в закладах освіти в умовах освітніх змін» (керівники семінару В.Козьменчук, начальник відділу освіти Косівської РДА, Д.Кіращук, начальник відділу освіти Космацької ОТГ).

У семінарі взяли участь: доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри педагогіки, управління та адміністрування ННІМН ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» НАПН України З. Рябова (Київ), директор Богодухівської гімназії №1 Богодухівського районної ради Харківської області, аспірантка ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» НАПН України О. Михасюк (Харківщина), завідувач лабораторії ІФОІППО О. Нижник (Івано-Франківськ), начальник відділу освіти Косівської РДА В.Козьменчук, начальник відділу освіти Космацької ОТГ Д.Кіращук, завідувач методичного кабінету О.Лесевич.

Актуальність теми не викликає сумнівів, так само, як і доцільність. Саме тому проведення семінару мало на меті не тільки пошук ефективних методів і форм демократичного врядування, а ще й об'єднання в спільну когорту всіх тих, хто причетний до освіти і має бажання підвищити рівень професійних компетенцій з цього питання.

З метою максимально ефективної роботи використано ті форми і методи роботи, що сприяли всебічному розкриттю ключової проблеми, а це: інформаційно - аналітичний діалог з елементами тренінгу

між учасниками семінару, презентація власного досвіду реалізації громадсько-державного управління закладом загальної середньої освіти на прикладі Богодухівської гімназії №1, тренінгове заняття «Нові ролі керівника закладу освіти». Такий насичений зміст роботи практикуму зумовлений важливістю обговорюваних питань. Завдяки згуртованій і цілеспрямованій роботі організаторів та колективу Рожнівського НВК усі передбачені заходи вдалося успішно реалізувати.

Керівник НВК О.Радиш, поділилася власним досвідом роботи закладу у вигляді експрес-портрету. Презентація учнями навчального закладу залишила щирі і теплі емоції у присутніх. Про спільні здобутки та перемоги педагогів і дітей учасники семінару дізналися, переглянувшианімацію та ігри клубу майбутніх інформаційних світил.

Робота семінару розпочалася науковою доповіддю З. Рябової «Демократичне врядування закладом освіти як відповідь на виклики часу», яка довела, що стійка мотивація усіх учасників освітнього процесу є головним підґрунтям стійкої демократії. Формула успіху - це не тільки лідерські якості, а й мислення та досягнення, результат. Не викликає сумніву і те, що сьогодення вимагає саме демократичного врядування. Учасники семінару могли дізнатися про основи цього процесу через практичне застосування.

Науковий діалог не тільки розставив логічні акценти у процесі розкриття теми, а й дав можливість поспілкуватися і поділитися власними думками у професійному середовищі. Порада справжнього фахівця і своєчасна методична допомога часто стає тим життєдайним джерелом, що дозволяє керівникам не тільки ефективно працювати, а й розкрити увесь свій потенціал.

Саме такими цінними і мудрим порадами поділилася О. Михасюк, яка представила до уваги колег власний досвід управління і відповідальність перед громадою.

Тренігнове заняття провела О.Нижник. Вона застосовувала різні методи та прийоми у поясненні нових ролей керівника закладу освіти, доповнюючи їх текстами притч.

Учасники семінару висловили щирі слова подяки організаторам семінару за якісне проведення заходів.

Галерея "Демократичне врядування в закладах освіти в умовах освітніх змін"

Проведення семінару-практикуму, активна співпраця Рожнівського НВК, методкабінету, гостей і учасників наочно продемонструвала, який значний, а головне важливий, об'єм роботи можна здійснити, якщо працювати спільно, послідовно й організовано. Кожен з нас, хто відвідав семінар, безперечно, зумів піднятися на ще одну сходинку вище у своїй управлінській майстерності. Тож нехай цей шлях завжди увінчується успіхом, кількісними і якісними результатами.

Вікторія Сенчук, директор Кобаківської ЗОШ І-ІІІ ст.

Кiлькiсть переглядiв: 416

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.