Інноваційні технології розвитку мотиваційної складової професійної компетентності заступника директора з навчально-виховної роботи освітнього закладу

9 листопада 2017 року Рожнівський навчально-виховний комплекс «Гуцульщина» імені Ф.Погребенника НаУКМА гостинно відчинив свої двері заступникам директорів освітніх закладів Косівщини. Тут відбувся постійно діючий семінар для даної категорії педагогічних працівників.

Тема семінару – «Інноваційні технології розвитку мотиваційної складової професійної компетентності заступника директора з навчально- виховної роботи освітнього закладу». Мета заходу – надання допомоги заступнику директора у виборі організаційних форм, методів, прийомів розвитку професійної компетентності в умовах нових суспільних викликів.

Для досягнення мети розроблено ряд завдань, зокрема:

  • - провести діагностику готовності ЗДНВР до підвищення рівня професійної компетентності;
  • - залучити ЗДНВР до процесу визначення мети та завдань шкільних методичних структур щодо використання в роботі з педкадрами інноваційних технологій;
  • - надати можливість обмінятися досвідом щодо проблем професійної діяльності; здійснення фасилітаторного керівництва розвитком професійної компетентності педагогів.

Зустрічали учасників семінару дирекція Рожнівського навчально-виховного комплексу на чолі з директором Оленою Радиш.

Учні навчально-виховного комплексу під керівництвом Діани Крутофіст, заступника директора з виховної роботи, презентували свою alma-mater у конференц-залі. Розповіли про те, які успіхи має освітній заклад не лише на рівні району та області, а й на всеукраїнському та міжнародному рівнях.

Після презентації закладу Оксана Лесевич, завідувач методичного кабінету, довела до відома присутніх план роботи ПДС.

Теоретичний блок семінару розпочався науково-методичним інформуванням «Обговорюємо Закон України «Про освіту». Оксана Дмитрівна коротко розглянула новий нормативно-правовий акт, звернувши увагу на основні акценти: кадрову політику, автономію, організацію діяльності, управління, інституційний аудит, моніторинг якості освіти, громадську акредитацію, нагляд (контроль) у сфері освіти, державно-приватне партнерство. Виступ було доповнено презентацією, яку на основі матеріалів журналу «Практика управління навчальних закладом» розробив Ігор Дійчук, методист методичного кабінету.

Наступний етап семінару – обговорення існуючих проблем щодо впровадження інноваційних технологій в освітньому процесі. Оксана Лесевич розкрила сутність понять «педагогічна інновація», «педагогічна технологія», навела рекомендації щодо застосування інноваційних технологій та запропонувала алгоритм організації впровадження інноваційних технологій у освітній процес. Також проведено анкетування щодо готовності заступників директорів з навчально-виховної роботи до впровадження інновацій у освітньому процесі. Усі присутні погодилися, що потрібно активно використовувати нові технології задля покращення якості надання освітніх послуг.

Практичний блок розпочала Наталія Сергієнко, заступник директора Рожнівського НВК. У своєму майстер-класі «Хмаро орієнтоване освітнє середовище в навчальному закладі» вона окреслила основні можливості сервісів Google для організації діяльності освітнього закладу. Наталія Василівна розповіла та практично продемонструвала як за допомогою таких засобів як Gmail, Google Docs, Google Keep, Google Forms можна значно спростити різні аспекти роботи вчителів та адміністрації. Всі «фішки», про які говорила заступник директора, апробовані дирекцією, вчителями та учнями Рожнівського НВК, що доводить практичність їх використання.

Також Наталія Сергієнко спільно із Олександрою Повшук, вчителем інформатики закладу, представили учасникам семінару вихованців гуртка CodeClub Rozhniv. Гуртківці продемонстрували присутнім свої проекти, які їм вдалося створити у середовищі Scratch. Даний гурток – це яскравий приклад неформальної ІТ-освіти. Наталія Василівна повідомила, що один із проектів, розроблених учнями, увійшов у двадцятку кращих в Івано-Франківській області.

Наступний етап семінару – воркшоп «Лідерство та керівницвто», розроблений та проведений Світланою Цикаляк та Вікторією Шнайдер, методистами методичного кабінету. Ця сучасна інноваційна форма роботи зацікавила всіх присутніх. За допомогою різних завдань учасники семінару навчилися розрізняти поняття «лідерство», «керівництво», «керівник» та «лідер», виокремили основні риси, якими повинен володіти лідер та охарактеризували відмінності між лідером та керівником. Активна участь присутніх у виконанні вправ під час проведення воркшопу спонукала їх до засвоєння нових знань і розуміння важливості лідерства у освітньому процесі.

Підсумком ПДСу стало вироблення рекомендацій, одноголосно затверджених учасниками семінару.

Галерея "Інноваційні технології"

Дякуємо дирекції та педагогам Рожнівського навчально-виховного комплексу «Гуцульщина» за організацію та проведення семінару. Бажаємо, щоб ваш освітній заклад здобував все нові і нові висоти у справі освіти молодого покоління.

Кiлькiсть переглядiв: 673

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.