До Міжнародного дня рідної мови

Рідна мова чиста, як роса
Ти лиш храм збудуй, а люди в нього прийдуть…

Українська мова – барвистий килим самоцвітів, що віками ткали генії нації і прості люди, які називають себе українцями. Кожне слово в ній – коштовний камінь з десятками граней. Наша мова – це криниця духовності і моралі, дзеркало українського менталітету, доброти, душевності, щирості.

21 лютого – Міжнародний день рідної мови. Це свято, яке щороку відзначаємо, присвячується її величності Українській мові, щоб ще раз підкреслити, що те, чим ми повсякденно користуємося, є справжнім дивом, великим і прекрасним

У переддень святкування Міжнародного дня рідної мови у загальноосвітніх навчальних закладах району з 13 по 21 лютого проведені тематичні тижні, під час яких відбулися засідання міжшкільних методичних об’єднань учителів-словесників.

Проблема. Організація навчально-виховного процесу, її оптимальність та ефективність в умовах реформування освіти: реалії, пошуки, знахідки

Тема. Методичне забезпечення особистісно-зорієнтованого підходу до зростання та удосконалення професійної майстерності вчителя.

Мета:

- Визначити складові особистісно-зорієнтованого підходу до зростання та удосконалення професійної майстерності вчителя.

- Поглибити професійні знання про особистісно-зорієнтований підхід у навчально-виховному процесі.

- Спрямувати роботу МШ МО на реалізацію основних вимог до професійного розвитку педагога ;

Завдання: визначити шляхи і методи реалізації особистісно-зорієнтованого підходу до зростання та удосконалення професійної майстерності вчителя.

Форми роботи:

  • інформаційно-аналітичне повідомлення;
  • науково-методичне інформування;
  • презентація;
  • моделювання.

Місце проведення: Навчальні заклади району (за графіком роботи)

План роботи
засідання МШМО вчителів-словесників №3

Час Зміст роботи Відповідальні
9.30-10.00 Реєстрація учасників засідання МШМО Ознайомлення з планом роботи. Голови МШМО
10.00-10.30 Інформаційно-методичне забезпечення та мотивація окресленої проблеми щодо «Методичного забезпечення особистісно-зорієнтованого підходу до зростання та удосконалення професійної майстерності вчителя ». Голови МШМО
11.00. Відвідування уроків з метою визначення особистісно-зорієнтованого підходу до зростання та удосконалення професійної майстерності вчителя. Члени МШМО
10.40 – 11.30. Тренінг «Я крокую до майстерності» Голови МШМО
11.30 – 12.30 Розробка орієнтовної моделі щодо методичного забезпечення особистісно-зорієнтованого підходу до професійної майстерності вчителя. Голови МШМО
12.30-13.00 Підбиття підсумків. Прийняття рекомендацій Голови МШМО

Домашнє завдання

1. Опрацювати літературу з теми «Особистісно-зорієнтований підхід до зростання та удосконалення професійної майстерності вчителя ».

2. Продовжити роботу над пошуками нових шляхів підвищення професійного розвиту педагога в умовах сучасних освітніх змін.

3. Розробити модель індивідуального проекту «Професійний розвиток педагога як умова забезпечення якісної освіти школяра»

Галерея "До міжнародного дня рідної мови 2017"


У Рожнівському НВК «Гуцульщина» ім. Ф.Погребенника НаУКМА відбулося чергове засідання МШМО учителів-словесників. Учителі української мови і літератури відвідали відкритий урок з української мови у 8-А класі – учитель-методист Симотюк Світлана Марківна, учителі зарубіжної літератури відвідали уроки у 6-А класі – учитель Ярощук Світлана Степанівна (спеціаліст вищої категорії, старший учитель), та у 5-А класі – учитель Маркевич Наталія Григорівна (спеціаліст ІІ категорії). Позакласний захід «Мова наша калинова» підготувала Маркевич Євгенія Григорівна (спеціаліст вищої категорії, старший учитель) з учнями 8-В класу. Уроки та позакласний захід відзначаються високою професійною майстерністю педагогів.

Оксана Ткачук,
методист методичного кабінету
відділу освіти Косівської РДА


Свято рідної мови у Снідавській ЗОШ І-ІІ ст.

Святково прибрана зала, вишиті рушники, кетяги калини, квіти; наче квіткове поле рясніють вишиванками учні школи. Сьогодні в нашій школі вшановують рідну мову.

Мово рідна, слово рідне,
Хто вас забуває,
Той у грудях не серденько,
Тільки камінь має …

Саме такими словами урочисто розпочала свято вчитель української мови та літератури Тимощук Марія Дмитрівна, яка розповіла про історію запровадження Міжнародного дня рідної мови та святкування його в Україні.

Було зазначено, що українській мові зникнення не загрожує, адже її вважають рідною 50 мільйонів людей, але нашій мові загрожує втрата державності. «Тому на нас з вами сьогодні лягає велика відповідальність за збереження державності рідної мови, її збагачення та розвиток», – наголосила Марія Дмитрівна. Ведучі свята провели короткий екскурс трагічними та щасливими сторінками української мови. А учасники літературно-драматичного гуртка «Берегиня» під керівництвом Тимощук М. Д. підготу-вали чудову святкову програму. Урочисто звучали вірші про рідну мову,а ще були цікаві інсценівки, гуморески, жарти. Прекрасними піснями про рідну мову, гуцульськими співанками порадували присутніх гурти «Пацьорки» та «Снідавські батяри» під акомпанемент вчителя музики Марусяка В.В. На мультимедійній дошці було представлено тематичну презентацію. На завершення свята всі учасники виконали «Гімн українській мові».

Щиро подякував всім за змістовний виступ директор школи Сулятицький Микола Миколайович та закликав берегти і прославляти українську мову, «…бо ми є українці, патріоти своєї держави…»

Спостерігаючи за зворушливими виступами учнів школи, за тим вогником любові в дитячих очах до рідної землі та її мови, вірю:

«Не зів’яне джерело у моєї мови, буйним садом зацвіло українське слово!»

Марія Ткачук,
вчитель зарубіжної літератури
Снідавської ЗОШ І-ІІ ст.


Свято зустрічі з письменниками рідного краю

Ми, учні Розтоківської ЗОШ І – ІІІ ступенів, були приємно вражені зустріччю в нашій школі з письменниками рідного краю, яку організували в вчителі-філологи Світлана Михайлівна Влашинець, Мирослава Дмитрівна Пастух та Любов Дмитрівна Гавриляк.

Ми із захопленням слухали виступ поета Миколи Близнюка про цікавий дивосвіт творів для дітей. Він своєю творчістю збагатив нашу фантазію, захопив цікавими образами з «Чугайстрової криниці», збірки «Чудасія», поеми «Сонцевіри», із сучасних та інших творів – більше десяти книг. Поет створив більше трьох тисяч віршів для дітей. Хіба всіх переслухаєш? Висловив велику любов до свого краю, свого народу. А на кінець сказав такі слова: «Я народився і помру гуцулом».

Розповів про свою творчість Косівський письменник Василь Шкурган. У розмові з нами щирий простий та скромний, сказав, що письменником себе не вважає, але ми переконалися, що з нами вів розмову справжній майстер слова, автор книг прози та поезії «Кілько того світа», «Ади жию». Дуже всім сподобались вірші на гуцульській мові, всім захотілося ширше з нею ознайомитися. Не любить автор слова «говірка».

- Має бути гуцульська мова, бо за нею захований цілий пласт культури, це філософія життя,- так висловив свою думку поет.

Галина Татарин була дуже рада зустрітися зі своїми читачами – односельчанами в рідній школі. Давно про це мріяла.

Галина Василівна автор збірки поезій для дітей «Голоси карпатського краю», поезій для дорослих «Серед правічної краси». Створила кілька радіоп’єс: «У круговерті буднів», «Дарунок синові», «Чобітки із дзвониками», у яких порушено важливі проблеми сьогодення, питання моралі та непростих людських стосунків. Найсвіжішою книжкою є збірка «Засвідчую свою любов», видана у 2014 році. У творах струменить закоханість у красу і щедрість рідного краю, горян-гуцулів, віра в перемогу добра над злом. Дізнались ми про те, що композитор Любомир Павлюк написав музику до вірша «Колискова», послухали вірш «З Україною в серці» з глибоким змістом, пройнятий великою любов’ю до рідної землі, болем за її долю. Поетеса порадила шанувати кожну мить свого життя, бережно ставитися до слова та пробувати писати вірші.

Дуже цікавою була розповідь Надії Іванюк про свою творчість:

- Народилася і живу в с. Смодна, вчитель Вербовецької ЗОШ І – ІІ ст., керівник літературного гуртка «Спроба першого пера». Робота з дітьми, спілкування з навколишнім світом надихають мене на написання віршів, які присвячую матерям, рідній мові, своїм смодняночкам, - так доступно і щиро сказала поетеса. Прочитала вірші «Звернення до мови», «Пливуть роки» та інші поезії про матерів, рідну Україну, її героїв. Поезія душевна, з глибоким змістом. Усі зацікавилися творчістю Надії Іванюк.

Творчість усіх поетів учить нас любити свій народ, Вітчизну, рідний край, мову, твердо стояти на своїй рідній землі, любити, жити, творити поезію, адже «поезія – це стан душі». Ми це зрозуміли, коли наші гості відповідали на наші питання. Щоб виразити їм свою вдячність та висловити подяку, учні напам’ять прочитали вірші («Чекає місто на весну» Миколи Шкургана – учениця 7 класу Луканюк Тетяна, «Україна в журбі» - Надії Іванюк – учениця 7 класу Ілюк Яна, «Тарасові Шевченку» Галини Татарин – учениця 5 класу Косивчук Христина, уривок із поеми «Сонцевіри» прочитала Тикинюк Оксана, учениця 6 класу).

Ми назавжди запам’ятаємо цю щиру, теплу змістовну розмову з письменниками рідного краю, уклінно дякуємо, що приїхали до нас, хочемо, щоб скрізь наступив мир і щоб їхнє слово легко сплітало мережку великого поетичного килима, хвилювало читачів не тільки усієї України, а й за її межами. Щиро дякуємо своїм учителям за організацію свята СЛОВА в нашій школі.

Юні кореспонденти свята, учні 6 класу
Оксана Тикинюк, Уляна Перепеляк,
Олександр Крильчук.

Кiлькiсть переглядiв: 704

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.