Сила нескорених

Сила нескорених

Саме під таким гаслом - «Сила нескорених» - українці 14 жовтня вперше відзначали День захисника України. А жителі Пістиня святкували ще й урочисте відкриття криївки-музею УПА.

Це місце знайдено зовсім недавно. Про криївку, де в 1950-51-му роках функціонував таємний осередок українського збройного підпілля і про яку мало хто знав із вояків УПА, приблизно здогадувалися зв’язкові, але нічого не відали чекісти ні тоді, ні впродовж наступних 40 років існування їхньої каральної системи. А бажання віднайти цей бункер, де повстанці заховали свій архів, було неабияке!

Господь розпорядився, щоб важливі документи українського резистансу збереглися до того часу, коли УПА буде визнана не просто воюючою стороною, а військом, що боролося за незалежність України.

Ми ще не знаємо достеменно, хто і скільки часу перебував у цій суворо секретній криївці, але з великою долею вірогідності можемо припускати: ідею спорудити сховок саме тут подав уродженець Пістиня Василь Федорчук - «Сокіл», а остаточне рішення про його будівництво схвалив окружний провідник Коломийщини Григорій Легкий - «Борис», його наступник Іван Кулик - «Сірий» або командир ТВ-21, сотник Петро Мельник - «Хмара». Важливо зазначити, що про це місце нічого не знав окружний референт Служби безпеки (СБ) Роман Тучак-«Кіров»: восени 1951-го він перейде на службу КГБ і видаватиме своїх вчорашніх побратимів у лапи ворогів на вірну загибель...

Ідея створити тут меморіальний комплекс, аби віддати належну шану безстрашним борцям-героям, виникла відразу після віднайдення бідона з різноманітними документами ОУН-УПА навесні 2015-го року.

/Files/images/sila_neskorenih/sn1.jpg

На святі були присутні багато гостей, місцеві жителі, представники владних структур району, області, зокрема, народний депутат Верховної Ради України Юрій Дерев'янко, заступник голови Косівської райдержадміністрації Ярослав Бринський, завідувач методичного кабінету відділу освіти Оксана Лесевич, директор державного підприємства «Кутський лісгосп» Павло Ванджурак, декан Косівського деканату протоієреї отець Петро Дяків.

/Files/images/sila_neskorenih/sn2.jpg

Події тих далеких років назавжди закарбовані в історії України поруч із такими віковими датами, як бій під Крутами, битва під Бродами, студентська «Революція на граніті», Помаранчевий майдан, Євромайдан із Небесною Сотнею… Ці події рівновеликі, адже покликані високою і праведною метою – боротьбою за Українську Незалежну Самостійну Державу, за Володимирів Тризуб, за утвердження високих ідеалів людської гідності та національної честі.

/Files/images/sila_neskorenih/sn3.jpg

Святковий концерт підготували учні Пістинської школи під керівництвом Марії Мосейчук, заступника директора з виховної роботи, та Христини Федорчук, педагога-організатора. Патріотичні пісні , сучасні танці та мелодії, нагородження учасників АТО грамотами та подяками за мужність і відвагу, флеш-моб «Не здолати Україну» - все це можна було почути і побачити на урочистій частині.

Головним же закликом організаторів та не байдужих громадян було берегти пам’ять про тих, чия кров – ціна нашої свободи, з трепетом в душі ступати на це святе місце і поповнювати музей під відкритим небом новими експонатами та інформацією про рідних, близьких, сусідів, які брали участь у збройній боротьбі 40-50-х років ХХ століття чи допомагали підпіллю матеріально або ідейно.

Христина Федорчук, педагог-організатор Пістинської ЗОШ І-ІІІ ст.

Кiлькiсть переглядiв: 224

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.