ХVІІІ Регіональний зліт обдарованої учнівської молоді Гуцульщини

ХVІІІ Регіональний зліт обдарованої учнівської молоді Гуцульщини

На запрошення управління освіти, молоді та спорту Рахівської райдержадміністрації, з метою реалізації районної підпрограми «Обдаровані діти» 17 квітня цього року в м.Рахів для участі в ХVІІІ Регіональному зльоті обдарованої учнівської молоді Гуцульщини прибули делегації з усіх гуцульських районів: Рахівського (Закарпаття), Вижницького та Путильського (Буковина) і, звичайно, ж Верховинського, Косівського, Надвірнянського, Коломийського та м. Яремчі нашої області. Організатори Зльоту – Гуцульська освітянська рада та її голова Петро Лосюк – дбають, щоб Зліт набув широкої географії, і щороку проводять його в іншому районі цієї унікальної етнографічної території України. А це також є дієвим засобом пізнання краю, в якому живеш, вчишся і працюєш.

Цьогоріч цей інтелектуальний марафон у себе приймали гуцули Рахівщини. Місцем проведення Зльоту стала Рахівська ЗОШ І-ІІІ ст. №1 (директор Ганна Василівна Бокотей). Господарі Лазещинської ЗОШ І-ІІІ ст. радо зустрічали гостей, організували виставку творчих учнівських робіт та виступ фольклорного колективу школи.

Цей день став справжнім святом для всіх, хто, здобувши перемогу на районних зльотах, приїхав на другий етап – регіональний – у це гуцульське мальовниче місто. Зліт засвідчив, що навчання в школі може бути цікавим, а учні – допитливими та здібними, бо саме допитливість і спонукала шкільну юнь взятися за дослідження рідного краю. Під час Зльоту працювало 9 секцій з різних галузей знань: мовознавства (рідна й іноземна мови); літератури; історії та краєзнавства; гуцульщинознавства; географії; математики; інформатики; фізики та астрономії; біології, хімії, екології; мистецтва. Робота йшла жваво й цікаво: доповідачі зі знанням матеріалу розкривали теми своїх досліджень, ґрунтовно відповідали на запитання членів журі та учасників секцій.

XVIII Зліт обдарованої учнівської молоді Гуцульщини XVIII Зліт обдарованої учнівської молоді Гуцульщини

Школярі Косівщини були особливо щасливими: у шести номінаціях вони здобули перші місця, і в трьох – другі. А саме:

  1. Марчук Юлія, учениця 9 класу Старокутської ЗОШ І-ІІІ ст.(секція «Мовознавство: рідна мова), диплом І ступеня, кер. Марчук Г.І.
  2. Мицканюк Ярослав, учень 9 класу Яворівської ЗОШ І-ІІІ ст. (секція «Гуцульщинознавство»), диплом І ступеня, кер. Кіщук Н.В.
  3. Шкрібляк Марія, учениця 11(7) класу Косівського НВК «загальноосвітня школа І ступеня-гімназія-інтернат» (секція «Література»), диплом ІІ ступеня, кер. Тимофійчук Г.О.
  4. Самаковська Христина, учениця 11(7) класу Косівського НВК «загальноосвітня школа І ступеня-гімназія-інтернат» (секція «Фізика, математика, астрономія»), диплом І ступеня, кер. Сарапук Н.М.
  5. Підлетейчук Роман, учень 11(7) класу Косівського НВК «загальноосвітня школа І ступеня-гімназія-інтернат» (секція «Мовознавство: іноземна мова»), диплом ІІ ступеня, кер. Волинюк О.Д.
  6. Тарабас Вікторія, учениця 8 класу Рибненської ЗОШ І-ІІ ст. (секція «Мистецтво»), диплом І ступеня, кер. Сайнюк Л.Д.
  7. Павлюк Роман, учень 10 класу Яворівської ЗОШ І-ІІІ ст. (секція «Біологія, хімія, екологія»), диплом ІІ ступеня, кер. Лосюк В.В.
  8. Тонюк Діана, учениця 9 класу Яворів-Безульківської ЗОШ І-ІІ ст. (секція «Географія»), диплом І ступеня, кер. Галичук О.В.
  9. Самокіщук Галина, учениця 8 класу Соколівської ЗОШ І-ІІ ст. (секція «Історія та краєзнавство»), диплом І ступеня, кер. Копчук К.І.

Петро Васильович Лосюк, член-кореспондент НАПН України, кандидат педагогічних наук, народний вчитель України, який відкривав і закривав ХVІІІ Регіональний зліт обдарованої учнівської молоді Гуцульщини, виявляє та підтримує талановитих школярів, сприяє вихованню в них бажання досліджувати рідний край, дбає, щоб учні могли ознайомитися з усіма частинами Гуцульщини – галицькою, буковинською та закарпатською.

Завершенням Зльоту став концерт художньої самодіяльності, який дали талановиті рахів’яни.

Переповнені враженнями, юні дослідники Гуцульщини роз’їжджалися додому, щоб наступного року зустрітися на ХІХ Зльоті, який відбудеться в Путилі на Буковині.

Наталія Волощук, заступник начальника відділу освіти Косівської РДА

Кiлькiсть переглядiв: 321

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.